Pora na kolejne wyzwanie w kwiatowym roku. Tym razem towarzyszyć nam będzie jeden z moich ulubionych kwiatów, czyli orchidea lub też jak inni mawiają storczyk.
Grecki mit o orchidei wyjaśnia powstanie tej rośliny. Orchis, syn nimfy oraz satyra, natknął się na festiwal Dionizosa
w lesie. W czasie tego festiwalu wypił za dużo trunków i próbował
zgwałcić kapłankę Dionizosa. Za tę zniewagę został rozszarpany na
kawałki przez Bachanalian. Jego ojciec modlił się do bogów o jego odkupienie, jednakże ci - zamiast przywrócenia go do życia - przemienili go w kwiat.
Tyle mit.
Storczyki, nazywane także zwyczajowo orchideami, śmiało można uznać za jedne z najpiękniej kwitnących grup roślin. Sklasyfikowano 30 tys. gatunków
i niezliczoną liczbę „krzyżówek” stworzonych przez człowieka.
Najpopularniejsze storczyki pochodzą z
południowo-wschodniej Azji, gdzie rosną od Himalajów po Archipelag
Malajski oraz z tropików Ameryki Środkowej i Południowej. Historia
uprawy tych egzotycznych roślin sięga starożytnych Chin, gdzie już
tysiąc lat przed naszą erą dostrzeżono ich urok i czar oraz możliwości
zastosowania w wielu dziedzinach życia: lecznictwie i farmakologii,
perfumerii, przetwórstwie spożywczym i gospodarstwie domowym.
Pierwsze okazy do Europy zostały przywiezione już w XVI wieku. Bardzo
szybko zrobiły furorę, ich popularność z dnia na dzień rosła i coraz
więcej ludzi zaczęło je uprawiać.
Kwiaty storczyków są bardzo zróżnicowane pod względem wielkości, kształtu i koloru.
Występują pojedynczo lub w kwiatostanach w postaci gron, wiech lub
kłosów. Czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, indygo i
fioletowy - storczyki występują prawie we wszystkich kolorach tęczy.
Oprócz brązowych i białych odmian istnieje również szeroka paleta
odcieni i kombinacji różnych barw. Niektóre storczyki posiadają nawet
metaliczny połysk!
Roślina ta jest od dawna stosowana w leczeniu chorób przewodu
pokarmowego. Stosowana jest także jako środek redukujący po długich chorobach, wyczerpaniu
fizycznym i nerwowym.
Orchidee wykorzystuje również kosmetologia. Ta niezwykła roślina dzięki wyjątkowej trwałości i żywotności uważana jest za symbol piękna i wiecznej młodości.
Największe znaczenie gospodarcze spośród storczykowanych ma wanilia, która ma szerokie zastosowanie kulinarne. W kuchni wanilię
dodajemy jako aromat do ciast, w tym serników oraz tortów. Jest ona
także składnikiem czekolad. Nie może jej zabraknąć w lodach i stanowi
doskonały syrop do kawy latte. Z wanilii robi się również dobrą nalewkę i
sosy do mięs. W sklepie można ją kupić w formie laski, ekstraktu lub
proszku.
Już jestem ciekawa, ja sobie uczestniczki zabawy poradzą z tym wyzwaniem.
I banerek ku pamięci
Hoho, toż wyzwanie nam dałaś:)
OdpowiedzUsuńNo !nie powiem:)))mega wyzwanie:)))
OdpowiedzUsuńAle fajnie :) Bardzo lubię storczyki :)
OdpowiedzUsuńPiękne są, a do tego moja mama na ich punkcie małego fioła ;P
OdpowiedzUsuńJuż mam pomysł
OdpowiedzUsuńNo... poprzeczka postawiona wysoko :)
OdpowiedzUsuńA można jeszcze dołączyć? Piękny jest ten storczyk - widziałam gotowy u Jagny😊
OdpowiedzUsuń