Mimo iż wakacje już za nami – no dobra zostały dwa dni
– to ja pozostaję w klimacie wakacyjnym i we wrześniu zapraszam uczestniczki
zabawy do Grecji.
Grecja to kraj uznawany za kolebkę cywilizacji
europejskiej.
To tutaj narodziła się demokracja, filozofia, Igrzyska Olimpijskie, wiele podstawowych twierdzeń naukowych, literatura, historiografia oraz teatr. Świadectwo spuścizny starożytnej Grecji stanowi 17 Obiektów Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
To tutaj narodziła się demokracja, filozofia, Igrzyska Olimpijskie, wiele podstawowych twierdzeń naukowych, literatura, historiografia oraz teatr. Świadectwo spuścizny starożytnej Grecji stanowi 17 Obiektów Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.
Według najbardziej aktualnych dzisiaj odkryć
archeologicznych, język grecki jest najstarszym językiem pisanym będącym wciąż
w użyciu. Greka, której używa się nieprzerwanie od blisko pięciu tysięcy lat,
uznawana jest także za najbogatszy i najbardziej wpływowy język, który dał
podwaliny min. łacinie, językowi hiszpańskiemu i angielskiemu.
Dzieje Grecji sięgają III tysiąclecia przed naszą erą,
kiedy rozwinęła się najstarsza z kultur – kultura minojska. W średniowieczu Grecja stanowiła część
Cesarstwa Bizantyjskiego, a więc była nierozerwanie związana z jego historią.
Nowożytne państwo greckie zostało utworzone w efekcie
zwycięskiego powstania przeciwko rządom osmańskim.
Kraj ten położony jest na południowym krańcu Półwyspu
Bałkańskiego. Ma dostęp do czterech mórz: Egejskiego i Kreteńskiego od wschodu,
Jońskiego od zachodu oraz Śródziemnego od południa. Poza częścią kontynentalną,
w skład Grecji wchodzi około 2500 wysp, w tym 165 zamieszkałych. Najważniejsze
to Kreta, Dodekanez, Cyklady i Wyspy Jońskie.
Ponad 80% powierzchni kraju zajmują góry, często
wysokie na ponad 2 tys. metrów. Najwyższym szczytem jest Mitikas - 2.917 m
n.p.m, leżący w rozległym masywie Olimpu. Grecja ma dwa czynne wulkany - Kameni
na wyspie Thira (Santoryn) oraz Stefanos na wyspie Nisyros (hydrotermalny) - na
oba można wejść. Ewenementem greckich gór jest niedalekie położenie od morza -
często to tylko kilka kilometrów. Turyści potrafią więc zjechać na nartach z
Parnasu (2.457m) i jeszcze tego samego dnia kąpać się w ciepłych wodach Zatoki
Korynckiej.
Grecja jest jednym z największych na świecie
producentów marmuru (9% światowej produkcji). A jest to marmur wysokiej jakości
i występujący w różnych zabarwieniach. Duża część idzie na eksport, ale wiele
zostaje - jest to najpopularniejszy materiał wykończeniowy w budownictwie -
marmurowe schody, posadzki, ściany czy balustrady są na porządku dziennym - nie
tylko w budynkach publicznych czy hotelach, ale też często w zwykłych domach.
W Grecji znajduje się najwięcej muzeów
archeologicznych na świecie. Biorąc pod uwagę bogatą historię i kulturę tego
kraju, nie powinno to nikogo dziwić. Najpopularniejszym z nich jest nowoczesne
Nowe Muzeum Akropolu w Atenach. Praktycznie w stolicy każdej wyspy i w wielu
innych miejscowościach leżących w pobliżu terenów wykopaliskowych, znajdują się
mniejsze lub większe muzea archeologiczne.
Grecy to bardzo
roztańczony naród, chętnie wstają do tańca - niezależnie od wieku,
tuszy, umiejętności itp. Uwielbiają się bawić i tańczyć przy każdej okazji.
Choć same style tańców różnią się w zależności od regionu, jest kilka
takich, które tańczy się niemal wszędzie. Turyści najbardziej znają Sirtaki
(lub Syrtaki) - popularny
„Taniec Zorby”, albo krócej: „Zorba”.
Kuchnia Greków ma długą historię. Pierwsze wzmianki o odrębnej,
charakterystycznej dla Grecji sztuce kulinarnej datowane są na ok. 4000 lat
temu. Greckie dania wywierały wpływ na kucharzy w całej Europie, a w
konsekwencji też miały wpływ na to, jak ewoluowały kuchnie na całym świecie. W
tym miejscu trzeba wspomnieć, że pierwsza książka kucharska powstała właśnie w
Grecji. Napisał ją Archestratos, a miało to miejsce w 330 roku p.n.e.
Kuchnię grecką kształtowały kolejne epoki. Przykładowo w czasach
bizantyjskich do menu Greków włączono przyprawy takie jak gałkę muszkatołową
oraz kawior. Oczywiście na kształtowanie się kuchni greckiej miały też wpływ
inne państwa. Wiele z dań, które uznawane są za typowo greckie, wywodzą się tak
naprawdę z Turcji lub mają osmańskie albo perskie pochodzenie.
Grecy byli od zawsze uznawani za mistrzów
przygotowania potraw z ryb i owoców morza. Do najprostszych należały ryby
smażone na oliwie i z dodatkiem sera oraz ziół. Wiele przepisów zakładało też
wykorzystanie ryb suszonych i mrożonych. Z mięs na stołach królowała przede
wszystkim baranina, ale było to dość sporadyczne. Mięso pojawiało się raczej od
święta, na co dzień Grecy bazowali na darach morza i warzywach. Nie bez powodu
Grecję uznaje się za kraj, który sałatkami stoi. Słynna sałatka grecka to tylko
jedna z niezliczonych propozycji podania warzyw.
Najpopularniejszym greckim napojem jest kawa. Kawę
podaje się wraz ze szklanką wody z lodem, najczęściej rano lub do deseru. Grecy
piją kawę z małych filiżanek, a podczas gorących miesięcy delektują się frappe
– jej mrożoną odmianą, która często ma dodatek mleka i cukru.
Grecja to kraj wielu symboli. Kojarzą się z nim słynne
biało – niebieskie budynki, których kolorystyka nie jest przypadkowa i
ma swoje zastosowanie praktyczne – biały odbija słońce i chroni budynki przed
nadmiernym nagrzaniem się, z kolei niebieski – odstrasza insekty. Początków
stylu można szukać w roku 1938. Wtedy to rozszalała się epidemia cholery.
Wydano rozkaz wapnowania budynków, co miało zapobiec rozprzestrzenianiu się
choroby. W 1972 roku wydano decyzję o utrzymaniu budynków w biało – niebieskich
barwach. Jeżeli ktoś zechciał zmienić kolor swojego domu, musiał zapytać się o
zgodę urzędnika. Wszystko to, aby podkreślić znaczenie greckiej flagi.
Grecja to także oliwa z oliwek. Była i jest
nieodzownym składnikiem większości dań. Według mitologii, bogini Atena
podarowała mieszkańcom Aten najwspanialszy z darów – drzewo oliwne, dzięki
czemu została patronką ich miasta. Zbiory oliwek zaczynają się tu późną
jesienią, zaczyna się od drzew najstarszych. Pod drzewem kładzie się płachty i
strząsa oliwki z drzewa. Oliwę tłoczy się obecnie przemysłowo. Z sześciu
kilogramów oliwek powstaje 1 kilogram oliwy.
Słynnych Greków ze starożytności można wymienić jednym tchem - Ezop,
Archimedes, Sokrates, Platon, Arystoteles, Homer, Pitagoras… Współcześni znani Grecy
to m.in. Maria
Callas – śpiewaczka operowa, Demis Rousos – piosenkarz, Vangelis –
kompozytor, twórca muzyki elektronicznej i muzyki filmowej, Aristotelis Onasis
– przedsiębiorca, magnat transportu morskiego, poślubił Jacqueline
Bouvier-Kennedy, wdowę po Johnie F. Kennedym, Telly Savalas – amerykański aktor filmowy pochodzenia
greckiego, tytułowy "Kojak"
Pogrzałabym się pod greckim słońcem ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu za piękną opowieść o Grecji.:) Miłego weekendu!:) Pozdrawiam serdecznie!:)
OdpowiedzUsuńW wakacje zwiedzałam Grecję - podróż z Kasią przypomni mi wakacje
OdpowiedzUsuńFajny temat.
OdpowiedzUsuń